Size bir telefon kadar yakınız
0 544 326 17 83
Dil Seçin
trende

Zayıf Akım Sistemleri

Zayıf akım sistemleri; yapıların içerisindeki bilgi akışının, iletişimin, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemlerdir.

Zayıf akım sistemleri; yapıların içerisindeki bilgi akışının, iletişimin, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Bir yapı, zayıf akım sistemleri olmadan sadece betondan ya da ahşaptan ibarettir.

Zayıf Akım Nedir?

Zayıf akım, elektrik tesisatında; telefon, zil, anten ve yangın alarm sistemi gibi cihazları çalıştırmak için kullanılan, düşük gerilime sahip kaynaklara verilen isimdir. Zayıf akım sistemleri tesisatının gerilimi düşük olduğundan çarpma riski yoktur. Zayıf akım insanlara zarar vermeyen (çarpmayan) elektrik tesisatı olarak da tanımlanmaktadır.

Zayıf akım kabloları çoğunlukla bina içi uygulamalarında yer almaktadır. Ofis ya da ev gibi yerlerde bulunan tesisatlarda genellikle trafo kullanılarak zayıf akım kaynağı elde edilir. Zayıf akım sistemleri genellikle 12V ile çalışır. Buna rağmen 15V olan zayıf akım sistemleri de bulunmaktadır.

Kablo, alçak gerilim kabloları, kablo gruplaması olarak zayıf akım kablolarını da kapsamaktadır.

Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?

Binalarda bulunan başlıca zayıf akım sistemleri şunlardır;

  • Akıllı Ev Sistemleri
  • Aydınlatma
  • CCTV / Güvenlik Kamera Sistemleri
  • Hırsız Alarm Sistemleri
  • Geçiş Kontrol Sistemleri
  • Rack Kabinet
  • Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri
  • Telefon / Santral
  • TV / Uydu Sistemleri
  • Yangın Alarm Sistemleri
  • Yapısal Kablolama

Zayıf Akım Sistemleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde nesnelerin interneti kavramının yaygınlaşmasıyla birlikte, haberleşme ağına bağlanan cihazların sayısı artmış bulunmaktadır. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte zayıf akım sistemleri de her geçen gün daha kapsamlı hale gelmektedir.

Zayıf akım sistemleri, genellikle güvenlik amaçlı düşünüldüğü için elektronik güvenlik sistemleri ile karıştırılmaktadır. Sanılanın aksine elektronik güvenlik sistemleri, zayıf akım sistemlerinin bir alt koludur.

Zayıf akım sistemleri, insanların ve yapıların ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Örneğin; hastanelerde kullanılacak olan sistemler ile fabrikalarda kullanılacak olan sistemler; teknik özellik ve işçilik bakımından farklılıklar göstermektedir. Kurum ve kuruluşlar bu farklılıkları tanımlamak, istedikleri ürünlerin; kalitesini, teknik özelliklerini ve işçilik standartlarını belirlemek için şartnameler yayınlarlar.

Kurulmuş olan sistemlerin uzun ömürlü olması, düzgün ve verimli çalışabilmesi için; öncelikle kullanılacak ürünlerin kalite ve standartlarının yeterli olması, yapılacak olan işçiliğin kusursuz olması ve sistemlerin düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Devletin yayınlamış olduğu kanunlar ve yönetmeliklerle birlikte bu kontrol ve bakım işleri zorunlu hale getirilmiştir.


Copyright © 2022 DİLA ELEKTRİK - Web Tasarım GRAFİKART